ügyfélszolgálat 9:00-18:00: +36308153442
info@xploredog.hu                               

Blog

Nyakörv kisokos

XploreDOG
2023.03.06 14:03
 Nyakörv kisokos

Ha húz a kutyád, akkor az alábbi sorokat kérlek figyelmesen olvasd el!

Azt hihetnénk mindegy milyen nyakörvet használunk kutyánkon, pedig alapjaiban határozza meg a közös sétákat, tréningeket. A kutyatartás legalapvetőbb segédeszköze, amit ha nem kellő gonddal választunk ki, könnyen pokollá teheti az életünk.

Hogyan is működik? A nyakörv egy negatív megerősítésen alapuló eszköz. Ez azt jelenti, hogy ha a kutya húz akkor azzal ellentétes irányból negatív érzése lesz, ez akkor szűnik meg ha a kutya korrigál. Miért jó ez? A pszichés gátlással ellentétben,a kutyának nem direktben veled lesz konfliktusa, így tisztábban ki lehet zárni a nem kívánt viselkedést vagy ingert. Nagyon fontos itt megjegyezni, nem büntetésre vagy a dühöd levezetésére szolgál. A túlzott korrekció testi és lelki sérüléseket is okozhat. Nyakörv- póráz helyes használatához mindenképp érdemes egy kutyaiskolát felkeresned.

-A nyakörv széllességének meghatározása: Széles nyakörveket már sétálni tudó kutyáknak ajánljuk. A tévhitekkel ellentétben nem jó ha a kutya nyakán kényelmesen fel tud feküdni a nyakörv. Mivel a fent elmített negatív megerősítésen alapuló eszköz, így minél vastagabb annál nagyobb felületen oszlik el a terhelés. A kutya nyaka kényelmesen bele fog ülni a nyakörvbe és húzni fog, illetve nagyokat kell rántanod a kutyán. Egy vékony nyakörvvel kissebb mozdulatokkal adhatot a korrekciót. Ismételve önmagam, ha a kutya szépen sétál, akkor bármilyen vastag nyakörv mehet rá. Érteni fogja.

-A nyakörv hosszának meghatározása: Akkor megfelelő egy nyakörv hossza,ha befér a kutya nyaka és a nyakörv közé két ujjunk.

Fontosnak tartom elkülöníteni a sport-munkakutyások álltal használt eszközöket. Egy nagyösztönű kutyánál igenis indokolt lehet a fojtó, szöges vagy egyéb nyakörv használata. Ezek a kutyák nem azok a típusú kutyák, amihez egy átlag családi kutyás szokott, pláne amikor edzenek- dolgoznak és ösztönben vannak. Felvezetőik-gazdáik tudják, értik, hogyan kell szakszerűen kezelni, használni ezeket a nyakörveket.